UYGULAMALARIMIZ :

İNŞAAT MALZEMELERİ ÜRETİMİ GEÇEN EYLÜL AYINA GÖRE YÜZDE 3,4 AZALDI

Türkiye İMSAD, Kasım 2018 aylık sektör raporunu açıkladı. ‘Türkiye İMSAD Kasım 2018 Sektör Raporu’nda; 2018 yılı Eylül ayında inşaat malzemesi ortalama sanayi üretiminin 2017 yılı Eylül ayına göre yüzde 3,4 azaldığı belirtildik. Üretimdeki gerilemede iç talepteki daralma etkili oldu. İç pazarda süren daralmanın etkisiyle ihracatta sıçrama yaşandığı belirtildi. Raporda, inşaat malzemeleri ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 44 arttığı ve böylece Eylül 2017- Eylül 2018 aralığında yıllık ihracatın 20 milyar dolar seviyesine yaklaştığı vurgulandı.

Devamını oku >>

ÇELİK İHRACATI 2018 YILI HEDEFİ 11 AYDA TUTTU

Çelik ihracatçıları 2018 yılında hedef olarak belirlediği 19 milyon ton ihracata 11 ayda ulaştı. Çelik İhracatçıları Birliği'nin (ÇİB) verilerine sektör Ocak-Kasım döneminde yüzde 19,8 artışla 19,3 milyon ton ihracat gerçekleştirdi. Kasım ayı ihracatı ise, önceki yılın aynı ayına göre yüzde 60,9 artışla 2,5 milyon ton olarak kaydedildi. 

Devamını oku >>

BRİSA’DAN TÜRKİYE’YE AKILLI FABRİKA

Brisa, 300 milyon dolar yatırımla Anadolu’nun kalbinde akıllı fabrika kurdu. Brisa, Aksaray’da hayata geçirdiği akıllı fabrikasında Endüstri 4.0 uygulamalarının en iyi örneklerini sergiliyor. Şirket, Türkiye’ye kazandırdığı teknoloji üssü fabrikası ile ülkenin uluslararası rekabette güçlenmesine hizmet ederken; üretim, istihdam ve ihracat alanında yapmakta olduğu hamlelerle de ülke ekonomisine değer sunmaya devam ediyor.

Devamını oku >>

2019 YILINDA E-İHALELERDE PARASAL LİMİT KALKIYOR

Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hamdi Güleç, Anadolu Ajansına bir açıklama yaparak e-ihaleyle yapılabilecek alımlarda parasal limitin 2 Ocak 2019 tarihinden itibaren tamamen kalkacağını söyledi. Güleç yeni düzenleme ile Haziran 2019'a kadar belirli bir tutarın altında kalan alımlar için  e-ihale zorunluluğu getirileceğini bildirdi.

Devamını oku >>

TAHİR TELLİOĞLU: 32’NCİ MADDE EKSİK GEÇMİŞTİR

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yazılı bir açıklama yaparak Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonunda  geçici madde ile ilgili görüşlerini belirtti. Tellioğlu, “Yüklenici ve kamu menfaati açısından makul seviyede fiyat farkı verilerek işlerin bitirilmesinin, feshedilen işlerin daha sonra 2 kat fiyat farkı verilerek tekrar yaptırılmasının devlete maliyeti daha fazla olacağı gibi hizmet ve zaman kaybına yol açacaktır” dedi.

Devamını oku >>

3 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM GELİYOR

150 yabancı yatırımcı ile 150 Türk şirketini İstanbul'da bir araya getirecek 'Badeer I. İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları Zirvesi'nde Türkiye'ye 3 milyar dolarlık yatırımın yapılması  ve 1 milyar dolarlık yatırım fonunun da hayata geçmesi yönünde anlaşmaların yapılması bekleniyor.

Devamını oku >>

ÖZBEKİSTAN'DA 20 HES YAPILACAK

Özbekistan'da 2020-2024 yıllarında 20 hidroelektrik santrali inşa edilecek. Özbekistan hükümetinin onayladığı 2020-2024 hidroelektrik enerji sektörünü geliştirme programına göre, ülkede 4 adet büyük ve 16 adet küçük hidroelektrik santralinin kurulması öngörülüyor. Bu dönemde ayrıca ülkedeki 21 hidroelektrik santrali de yenilenecek.

Devamını oku >>

EPDK, 9 LİSANS VERİRKEN, 3 LİSANSI SONA ERDİRDİ

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu(EPDK), Kasım ayında elektrik piyasasında 9 lisans verirken, 3 lisansı sona erdirdi.  EPDK'nın konu ile ilgili ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, verilen ve sona erdirilen lisanslar şu şekilde:

 

Devamını oku >>

İBB'NİN BULGURLU ARAZİSİ İGDAŞ'TA KALDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi mülkiyetinde İGDAŞ İkmal merkezi olarak kullanılmakta iken satış kararı alınan Üsküdar Bulgurlu'daki arazinin ihalesi sonuçlandı. Üsküdar Bulgurlu Mahellesi'nde İGDAŞ İKmal Müdürlüğü'nun kullanımındaki 29 bin 664 metrekarelik arazi İBB Saraçhane binasında gerçekleştirilen ihaleyi sadece İGDAŞ katıldı. İGDAŞ'ın 550 milyon TL'lik teklifinin kabul görmesi ile arazi İGDAŞ'ın mülkiyetine geçmiş oldu.

Devamını oku >>

FİYAT FARKI BEKLENTİSİ SÜRÜYOR.....

A) 30 Kasım 2018 tarihinde meclise sunulan kanun teklifine göre 30 Haziran 2018 tarihinden öncesi ihalesi yapılan işlere ilişkin yüklenicilere tasfiye ve devir hakkı tanınması öngörülmüştür. Teklifi olumlu bulmakla birlikle sektörün fiyat farkı beklentisini karşılamaması ve içeriğindeki bazı muğlak ifadeler nedeniyle uygulamada sıkıntılar yaşanması muhtemel olmasından ötürü yeniden gözden geçirilmesi uygun olacaktır.

Devamını oku >>

Tasfiye Kararnamesi Meclise Sunuldu….

MADDE 32- 5/1/2002 tarihli ve 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir. "Sözleşmelerin tasfiyesi veya devri

Devamını oku >>

YAPI İŞLERİ İNŞAAT, MAKİNE VE ELEKTRİK TESİSATI TEKNİK ŞARTNAMELERİNDE ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik şartnamelerine dair tebliğinde değişiklik yapılmasına dair yeni tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı.

İnşaat ve gayrimenkul sektöründe üretim ve teknik işleri yakından ilgilendiren şartname değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürülüğe girdi. Yapı İşleri İnşaat, Makine ve Elektrik Tesisatı Genel Teknik şartnamelerine dair tebliğde önemli değişiklikler yapıldı.

Devamını oku >>

FİYAT FARKI VE TASFİYE KARARNAMESİ BİR AN ÖNCE ÇIKARTILMALI

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, daralan Türkiye ekonomisi, imar barışı, inşaat sektörü ve Müteahhitlik Hizmet Yasası ile ilgili sert konuştu. Emlak Kulisi'nde yer alan habere göre İMKON Genel Başkanı Tellioğlu’nun açıklamaları şu şekilde:

“Yaklaşık 100 gündür devam eden ekonomi seyri ve Hükümetin aldığı kısa, orta ve uzun vadeli tedbirlerle birlikte yasal düzenlemeleri dikkatle izliyor ve yakinen takip ediyoruz.

Devamını oku >>

FLORYA ASKERİ ARAZİSİ İÇİN LÜKS KONUTLU YENİ İMAR PLANI

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Florya Askeri Arazisi için yeni bir imar planı hazırladı. Arazinin önemli bir kısmını lüks konuta ayıran plana itiraz edildi

Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, Florya'daki askeri araziye ilişkin imar planlarını yeniledi. Yeni planda arazinin önemli bir kısmının konut alanı olarak şekillenmesi itirazlara neden oldu. Yeni planda konut alanının yanı sıra özel eğitim, park, rekreasyon ve cami için de bölüm ayrıldı.

Devamını oku >>

EKONOMİK GÜVEN ENDEKSİ DİPTEN DÖNDÜ

Ekonomik Güven Endeksi yılın en düşük seviyesinden döndü. Ekim ayında 67.5 puan ile tarihi bir düşüş yaşayan Endeks, Kasım 2018 döneminde yüzde 9.1 oranında artış gösterdi ve 73.7'ye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından bugün yayımlanan Kasım 2018 dönemine ait Ekonomik Güven Endeksi analizinde: "Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı." ifadelerine yer verildi.

Devamını oku >>

İNŞAAT İSTİHDAM ENDEKSİNDE KAYIP

Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılının III. çeyrek dönemine ait İşgücü Girdi Endeksleri'ni açıkladı. Sanayi, ticaret-hizmet ve inşaat sektörlerinin bütünü bazında yapılan analizde istihdam endeksinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.1 düşerken, inşaat sektörünün kaybı yüzde 5.5 olarak açıklandı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış inşaat istihdam endeksi ise bir önceki çeyrek döneme göre yüzde 3.3 oranında geriledi.

Devamını oku >>

CEYHAN’A MİLYAR DOLARLIK DEV YATIRIM

Rönesans Holding, Cezayir'in milli enerji şirketi Sonatrach ortaklığıyla Ceyhan Mega Petrokimya Endüstri Bölgesi'nde, 1.2 milyar dolar yatırımla polipropilen üretim tesisi kuracak.

 

Ortaklık anlaşmasını, Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak ve Sonatrach CEO'su Abdelmoumen Ould Kaddour imzaladı. 450 bin ton kapasiteli tesisin 2023'te tamamlanması hedefleniyor. İmza töreninde konuşan Ilıcak, "Plastik hammaddesi polipropilen, ülkemizde hâlâ ithal kalemler arasında. Her yıl 2.2 milyon ton polipropilen, 2.6 milyon ton polietilen ve yine 1.5 milyon ton PVC ithalatı yapıyoruz. Bu yatırımla Türkiye'nin cari açığının azaltılmasına her yıl 450-500 milyon dolar arasında katkı yapmayı hedefliyoruz" dedi.

Devamını oku >>

ELEKTRİK ÜRETİMİ EYLÜLDE ARTTI

TÜRKİYE'nin lisanslı elektrik üretimi eylülde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,4 artışla 24 milyon 493 bin megavatsaate çıktı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) "2018 Eylül Ayı Elektrik Piyasası Raporu"na göre, lisanslı elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 36,2'si doğal gaz, yüzde 21,9'u ithal kömür, yüzde 14,7'si linyit, yüzde 12'si barajlı hidroelektrik santrallerinden karşılandı. Bu kaynakları rüzgar, akarsu, jeotermal, taş kömürü, asfaltit, biyokütle, fuel-oil, güneş, motorin ve sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) izledi.    

Devamını oku >>

2019 YILI BÜTÇESİ KOMİSYONDA KABUL EDİLDİ

2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk bütçesi olma özelliği taşıyan 2019 yılı bütçesinde son olarak Hazine ve Maliye Bakanlığının bütçesi görüşüldü. Bakanlığın bütçesinin kabul edilmesinin ardından, 2019 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2017 yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Tasarısı da kabul edildi.

Devamını oku >>

İBB 6 YENİ GÜNEŞ SANTRALI KURACAK

Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimini artırmak amacıyla 5 farklı güneş enerji santrali kuran İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 6 yeni enerji santralinin kurulması için çalışmalarını sürdürüyor. İstanbul gibi nüfusu yoğun olan şehirlerde enerjide dışa bağımlılığı azaltma üzerine çalışmalar yapan İBB, bu konudaki hedeflerine teker teker ulaşıyor.

Devamını oku >>

ÖNEMLİ LİNKLER